Vegard Ulvang
En av Norges største skiløpere gjennom tidene. Vegard har 14 VM- og OL-medaljer og en rekke verdenscupseire. Han har gjennomført mange ekspedisjoner i forskjellige deler av verden, og har bred erfaring med å lage TV-programmer fra villmarka. I 2011 gikk han i Roald Amundsens skispor til Sørpolen, et stort formidlingsprosjekt som resulterte i TV-program, bok og stor nettsatsing.
Jan Fasting
Veileder i friluftsliv, grunder og ekspedisjonsmann. Han hadde ansvaret for utviklingen av 71°N fra ide til verdenssuksess, og ledet i alt 18 produksjoner fra Lindesnes til Nordkapp som ruteansvarlig og sikkerhetssjef. Eier og driver Canvas hotel i Nissedal.
Harald Dag Jølle
Polarhistoriker ved Norsk Polarinstitutt. Han var medredaktør for bokverket Norsk polarhistorie og har skrevet biografi om Fridtjof Nansen. Han er friluftsskribent og har i flere prosjekt brukt sin historiske kunnskap i formidling fra ekspedisjoner. I 2011 gikk han i Roald Amundsens skispor til Sørpolen.
Om ekspedisjonen
En polarhistorisk reise i inuittenes, eventyrernes, vitenskapens – og spøkelsesfortellingenes fotspor
Da det gik op for Europas sjømænd at nylandene i vest ikke var Asien», skrev Fridtjof Nansen, «men deler av et nyt kontinent, lå det nær at søke en vei nordenom dette fastland […] Nordvestpassagens problem var stillet.
Roald Amundsen ble den første som førte ei skute gjennom den vanskelige sjøvegen. Men «Gjøa»-ekspedisjonen fra 1903–06 er kun én av mange fortellinger om menneskets kamp mot elementene i forsøket på å overvinne ismassene i Nordvestpassasjen. I over 300 år hadde næringsinteresser, eventyrlyst og vitebegjær drevet folk nordover. Polarsagaenes største navn har siden 1585 satt sine spor langs kystene fra Grønland til Alaska: Davis, Bylot, Baffin, Bering, Cook, Scorsby, Ross, Parry og ikke minst Franklin, som i 1845 forsvant med 134 mann – et mysterium som skapte grunnlaget for den moderne fascinasjonen for polarområdene.
Et av målene for turen vår er å komme til østkysten av Victoria Island. Denne ble utforsket av «Gjøa»-ekspedisjonens medlemmer Godfred Hansen og Peder Ristvedt i 1905. De kalte kysten for Kong Haakon VII Kyst og ga geografiske stedsnavn som Kap Kronprins Olav, Kap Christian Michelsen, Kap William Nygård, Kap Otto Sverdrup og Norges Bugt osv. Dette er en særdeles lite besøkt kyst, og vi har håp om å finne spor etter Hansen og Ristvedts tur. Vi skal blant annet undersøke om Kapp Nansen faktisk ligger på Kapp Nansen…