Mann med hette over hodet stikker frem mellom isblokker

Snowhow

Vår reise i Nordvestpassasjen går mot slutten – og reinkjøttet i igloen til Allen står som et verdig punktum på en eventyrlig ferd. Reisa har vært kald og til tider utfordrende. Men den har først og fremst satt alle historiene vi har lest inn i et landskap. Og vi har ingen problemer med å forstå at folk har slitt her oppe.
26. april 2016/av Admin
To menn rundt et bord med kart, bok og kaffekopp på.

Hva tradisjonen forteller

Han har gjort det til sitt livsprosjekt å kartlegge hva den muntlige inuittradisjonen sier om Franklin-mysteriet. Louie Kamookak er lærer og historiker her i Gjøahavn. Louie bretter ut kartet. Han har mye å fortelle oss.
25. april 2016/av Admin
To menn, den ene holder tørket kjøtt

Fangstmannpresten

Vi treffer fangstmannpresten som inviterer oss inn på en kopp te. Samtalen går fra lystige fortellinger og mer mollstemt skildring av de sosiale forholdene i Gjøhavn.
24. april 2016/av Admin

Amundsens fem hoder

Det står fem bronsjebyster av Amundsen rundt om i verden, på steder med tilknytning til Amundsens liv. Modellen til bystene ble tilfeldigvis funnet nedstøvet i et antikvariat i USA, og skal etter sigende være den eneste statuen Amundsen satt levende modell for, i Seattle i 1921. Bystene står i Ny-Ålesund, Nome, Hobart, Tromsø og Gjøahavn.
23. april 2016/av Admin

Gjøahavn

Nå sitter vi nydusjet på hvert vårt hotellrom i Gjøahavn, med reine klær, varme fingre og tørre ulltrøyer. Dette kan knapt kalles en ekspedisjonsblogg. Kanskje vi er over i reisesjangeren – for ei lita stund?
22. april 2016/av Admin
To menn kiter over is

Første natt i hus!

Vi har nå reist mil etter mil i et terreng som er så flatt og med så få landemerker, at det er en gåte for oss i GPS-generasjonen at folk før oss klarte å navigere på fornuftig vis her. Dessuten, og her ligger mye av «Gjøa»-ekspedisjonens misjon, er kompasset ikke mye å stole på.
21. april 2016/av Admin
Blå og rød kite i lufta med menn og pulker på slep

Storispassasjen

Navnet «Storis» skremte oss litt. En bloggleser kunne informere oss om at navnet sannsynligvis kommer fra en US Coast Guard Cutter med samme navn. På 1950-tallet var «Storis» med på å legge Distant Early Warning-linja. Og skipet ble det første fra USA som seilte hele Nordvestpassasjen.
20. april 2016/av Admin
klær til tørk med steinvekter

Mens vi venter på nordvesten

Vi har stelt fingrer som har sprukket i kulda og smurt de med betennelsesdempende salve. En av gutta har til og med skifta til reservetrusa. Også har vi hatt en lang prat om Amundsens motiver med «Gjøa»-ekspedisjonen.
19. april 2016/av Admin
Tomenn sitter i snøen foran et rødt telt.

Skal vi gå…?

Canadierne fant i 2014 vraket etter det ene av Franklins to skip. Spørsmålet om hva som egentlig skjedde har aldri sluppet taket. Og nå, altså, ligger en hel båt på elleve meters dypt vann og venter på å bli utforsket.
18. april 2016/av Admin
to menn med luer foran telt

Leve av landet

Vi lar oss imponere over alle jaktfortellingene fra polarhistoria. Noen levde i overflod av jakt, mens andre omkom. Hadde det med antallet menn som skulle mettes? Ligger forskjellen i organiseringa av ekspedisjonen?
17. april 2016/av Admin
Pulker og et telt på is

Fram og tilbake, fram og tilbake…

Hele følelsesregisteret har vært i sving. Alt fra finnmarksgloser som ikke gjør seg i en blogg – til voksne, svette og skjeggete menn som klemmer hverandre i gledesrus over å ha funnet veien ut av islabyrinten.
16. april 2016/av Admin
bilde tatt ut fra en teltåpning mot snedekt vidde

Fast i isen

Lette til sinns dro vi vårt umulige lass videre og så hvordan vanskelig is åpnet seg for oss. Men alt har sin ende, også kanalen vi fulgte. Så her sitter vi. Litt rådville. Skal vi snu og gå tilbake, for å seile lengre sør – eller støte gjennom steinura i morgen?
15. april 2016/av Admin
mann som trekker pulk i isen

Man Hauling

Uten ski og trekkende på tunge pulker, har det flere ganger falt kommentarer om at dette vi nå driver er den noble form for «man hauling». Et begrep som ikke finnes på norsk.
14. april 2016/av Admin
Tomenn og en pulk foran en radiomast

Tilbake i isbaksen

Tanken på at det fantes folk på en av de to radarstasjonene på Jenny Lind ble for fristende. Kanskje var det mulig å invitere seg selv på en kaffekok og litt varme…
13. april 2016/av Admin
Mann leser bok i telt.

Litt mer sjokoladekake

Praten går ellers innom det meste her i teltet. Og arendalitten på laget vil gjerne høre historien om hvilke bidrag Arendals største sønn gjorde i utforskninga av Nordvestpassasjen: Jens Munk opplevde eventyr som få andre.
12. april 2016/av Admin

Gjennom isbaksen

Isbaksen er vanvittig flott å se på, med sine uendelige formasjoner, men gud så vanskelig å forsere med skiseil og haltende pulker.
11. april 2016/av Admin

På veg ut i Victoriastredet

Tanken på skjebnen til alle de som har slitt i disse barske omgivelsene forsvant raskt da vi oppdaget at vi på nytt hadde fått ødelagt en pulk.
10. april 2016/av Admin
oppslått telt i snøen

Endelig seiler vi slør

Når vi rimer ned, hutrer og fryser – har vi mange ganger spurt oss selv hvordan polarpionerene holdt ut i kulda. Og hvordan klarte inuittene å overleve her? Selv om vi har både dun, gore-tex og alt anna flott utstyr – er det flere ganger vi kunne ønsket oss klær som var utviklet for disse forhold.
9. april 2016/av Admin
En mann står ved og en sitter på huk foran en slede

Haakon VII Kyst

Vi er ikke bekymret for om føret skal holde – men vi har så mye anna vi vil oppleve på denne ferden, at vi heller vil bruke tida på å følge sporene mot Gjøahavn enn å bakse mot naturkreftene her nord. Takk for oss, Haakon VII Kyst!
8. april 2016/av Admin
To menn i vinterjakker med hette holder opp en sort bag.

I dag gikk det trått

Og da vi endelig hadde startet – og seil ca 15 kilometer, var det en av gutta som hadde glemt kamerabagen et sted i isøde… Vi skal ikke nevne navn, men det var hverken Jan eller Harald Dag.
7. april 2016/av Admin
Load more
© Copyright - Nordvestpassasjen