Hva tradisjonen forteller

To menn rundt et bord med kart, bok og kaffekopp på.

Historikere i arbeid.

Han har gjort det til sitt livsprosjekt å kartlegge hva den muntlige inuittradisjonen sier om Franklin-mysteriet. Louie Kamookak er lærer og historiker her i Gjøahavn. Og får i dag mye av æren for at «Erebus»-funnet var mulig. Hvorfor heter ei øy Umiaqtalik, som betyr: «Det er en båt der»? Slike og andre inuittiske vitnesbyrd var med på å snevre inn leiteområdet såpass mye at moderne søkemetoder gjorde det oppsiktvekkende funnet i 2014. – Det vil få stor betydning for Gjøahavn. Forhåpentligvis får vi et nytt opplevelsessenter for å vise fram skatter som hentes opp fra dypet. Funnet er viktig for Canada – og for oss i Nunavut.

Louie bretter ut kartet. Han har mye å fortelle oss. Hvor de fire ulike folkegruppene i området har levd og hatt sine fangsfelt. Hvor inuittene skal ha møtt Franklin før han døde. Hvor forundret de innfødte var da de så den hvite mann begrave sine døde. Eller gjorde de om til stein, som det heter i tradisjonen. Og Louie forteller om hvordan de lokale ble vettskremt da de forsto at de fremmede spiste sine kamerater i desperasjonen.

Tradisjonen forteller også en hel del om møtet med Amundsen. Om hvordan inuittene i området lenge overbeviste hverandre om at rifleskuddene de hørte måtte være smell i isen. Om hvordan Amundsen reagerte overraskende medgjørlig da han fersket noen innfødte i tyverier. Hvordan enkelte karer på Gjøa var interessert i å bytte bort kniver mot kvinner. Og ikke minst den søte historien om hvordan folk klødde seg i hodet da de så sporene etter «Gjøa»-karene i snøen. De var ikke fra et dyr. De var heller ikke fra folk. For menneskespor var runde etter kamikker og ikke firkantet i tuppen. Louie blar videre i et upublisert manus, med mange historier fra andre polfarere. Han lover at det snart skal publiseres!

– Og hvor ligger «Terror», spør historikeren? – Her, svarer Louie, og peker ut av kartet, vestover mot Victoriaøya.

Fangstmannpresten
Snowhow
1 svar

Comments are closed.