Roald Amundsens dagbok
Roald Amundsens dagbok fra Nordvestpassasjen med polarskuta «Gjøa» eies av Nasjonalbiblioteket.
Hva beskriver dagboken?
Søndag 2. april forlater Peder Ristvedt og Godfred Hansen vinterleiren «Gjøahavn» med kurs østkysten for av Victoria Land. De har hver sin slede, som veier 250 kilo, forspent med 6 hunder. Tilbake i Gjøahavn er Roald Amundsen, Helmer Hansen (forkortes H.), Adolf Lindstrøm (forkortes L. eller Lind.), Anton Lund, Gustav Juel Wiik (forkortes W.). Her er det vårens ankomst som merkes. Hverdagene går med til å forberede seg på at «Gjøa» denne sommeren slipper ut av ishavnen og kan seile videre vestover. Lindstrøm er mest opptatt med å rydde opp og tørke ut båtens indre. Innimellom går han på rypejakt for å få litt variasjon i kosten.
Amundsen og Wiik fortsetter å gjøre observasjoner av jordmagnetismen med de ulike oppsatte instrumentene rundt i nærområdet. I dagboken står det da slik: «dekl. observ.»
Det foregår også en utstrakt handel med inuittene med blant annet nyfanget laks, sel og reinsdyrkjøtt samt skinn. Amundsen bytter også til seg gjenstander og skinnklesplagg fra inuittene. Og han skriver ned og i dagboken hva de har lært ham om fangstmetoder, skinnbredening og annet knyttet til inuittenes kultur. Han har også med noen skisser av gjenstander.
Det er også tydelig ut fra hva som står i dagboken at det kom mange på besøk til «Gjøa». I perioden her er det alltid noen som enten bor ombord eller i telt og igloer tett ved.
Ristvedt og Hansen returnerer først 24. juni 1905.
Hver dag under ekspedisjonen presenter vi en tekst fra Roald Amundsens dagbok fra Gjøa-ekspedisjonen i perioden 29. mars–5. mai 1905.