Nå er vi i gang!

To personer som kiter med pulk på snedekt vidde

Endelig er det skikkelig vind i seila!

Midt på dagen i dag kom vinden. Det er nok som alle sa i Cambridge Bay: her på øya blåser det alltid! Og det blåser fra nord. Det siste er vi ikke helt fornøyd med, siden vi altså er på veg mot Kapp Nansen, som ligger rett nord for oss. Men vi krysser på – og holder for øyeblikket stø kurs mot Falsen ø. Stedet hvor Peder Ristvedt og Godtfred Hansen overnatta 17. mai 1905. Dansken Hansen, som hadde ansvar for oppmåling av landet, spurte sin norske teltkompis om «hvem der var den norske Grundlovs betydeligste Mand.» Ristvedt svarte «Falsen», «og saa kom Øen til at bære hans Navn.»

Temperaturen har steget i takt med vindøkningen – fra 35,2 minusgrader i dag morges til -23 nå i kveld. Rutinene begynner å sette seg. Og det meste av utstyret har fungert godt så langt. Mest fornøyd er vi med at vi ikke fryser på beina. «Fotbeklædningen er dog det vigtigste av det hele», skrev Roald Amundsen da han gikk gjennom utstyrslista til Sørpolen. Føttene pakker du inn om morgenen og ser de ikke igjen før til kvelden. Det var lettere med fingrene, som òg er utsatte, mente Amund­sen – de kan du banke liv i om de blir kalde. Føttene må du bare stole på. «Men følelsen har i dette stykke ofte spilt slemme puds.» Det er vanskelig å vite om føttene har blitt varme igjen, eller om du er følelsesløs på grunn av forfrysing.

Det var ingen problem å få myke sko som hold kulda, mente polfareren, men hvordan lage stive skistøvler som samtidig holder deg varm? Amundsen fikk spesiallaget støvler, sydd i skinn og seglduk. Målet ble tatt av Amundsens fot – «som ikke netop er nogen barnefot» – og skoen skulle ha plass til to reinsskinnsokker inni. Det var nesten så Amundsen skjemtes over disse monsterstøv­lene, påstod han, da han så de utstil ut i et av Kristianias sko­tøymagasin før avreise. Men i Antarktis fungerte de.

Vi bruker randoneeutstyr når vi seiler, og som mange vil vite er det er en utfordring å holde slalåmstøvler varme. Men vi har gjort som Amundsen: gått for store monsterstørrelser. I tillegg har vi tredd neoprengamasjer på utsida.

Vi har seilt 46 kilometer i dag, dessverre er ikke alle kilometerne i retning Kapp Nansen. Vi satser på at vinden dreier litt til i morgen…

 

Den store dragen
På kryss over de store vidder
1 svar

Comments are closed.