Petter og indianerne

Mann som peker

Petter Jacobsen viser oss rundt i Yellowknife.

Vi er tilbake på flyplassen. I dag ser alt ut som vi kommer til Cambridge Bay. Men vi kan nesten ikke forlate Northwest Territories og Yellowknife uten å fortelle om vårt møte med Petter Jacobsen, som jobber for de lokale indianerne.

Vi traff han tilfeldigvis i hotellresepsjonen, og det var ei Bergans-jakke som røpte hans norske bakgrunn. Petter kom til Canada for å studere sosialantropologi for 12 år siden. På mastergradsstudiet fikk han muligheten til å være med indianerne i Yellowknife på reinsdyrsjakt. Og her har han blitt. Her kan han dyrke sin store interesse for jakt, fiske og friluftsliv med sin like store interesse for indianerkulturen. Han jobber administrativt for indianernes selvstyremyndigheter. Han kartlegger kulturen og den tradisjonelle bruken av naturen og han gir råd til forvaltningen av den enorme villmarka her borte – som stadig utsettes for press fra en sterk gruveindustri.

mann som sitter i bil med baggasje på fanget

Jan og bagasjen på veg til flyplassen.

For oss er Petter et funn. Han viser oss rundt, tar oss med på kjøretur over isen til en indianerlandsby og forteller om områdets historie. En klassisk fortelling om innfødte og nybyggere – som her er av relativt ny dato. Han kan også gi oss interessante historier fra polarhistorie, med en litt annen fortellervinkel enn vi vanligvis får servert. Da John Franklin kom forbi her på en av sine tidlige ekspedisjoner i 1820, var han svært avhengig av hjelp fra indianerne. Men han var lite lydhør for deres skikker. Blant annet skøyt de en grizzlybjørn uten å følge nødvendige ritualer. Konsekvensen var tragisk for Franklins mattilfang, kunne indianerne fortelle. Reinen uteble fra området. Denne historien lever fortsatt mellom indianerne, sier Petter, og gjør at de fortsatt unngår området hvor Franklins menn felte en bjørn for snart 200 år siden.

Nei, Petter kan ikke tenke seg å reise hjem med det første. Til det er livet i feltet for spennende. Han har fortsatt mange reiser som må gjøres samme gamle indianere – for å sikre at deres historie og kultur får best mulige forutsetninger for å leve videre.

Så nære, så nære…
På skaller i Cambridge Bay
2 replies

Comments are closed.